diumenge, 3 de maig de 2015

Noves cavitats a Canyelles (Garraf)


Durant el passat Abril de 2015, els companys Dani Gascón i Jordi Orpella, tot tornant de la feina, van veure un parell de forats al vial de servei que es va construir mentre duraven les obres de desdoblament de la C15 a l'alçada de Canyelles. I com que no poden resistir a veure forat i no començar gratar el terra, a remenar pedres s'ha dit. En veure que la cosa "tirava", l'endemà van tornar amb més companys, i és va assolir la que serà la cota màxima de fondària del municipi de Canyelles, l'esfereïdora xifra de -10m!!!Es va equipar el pou d'entrada amb dos spits per seguretat (tot i que els més agosarats poden baixar sense corda...), i després d'un pas estret a la base del pou-esquerda s'obre una saleta de més de 5m de diàmetre i 1 metre d'alçada, o trobem gran profusió de formacions, inclós un petit gour arraconat ple d'aigua.

A més a més d'espeleotemes de tota mena, trobem una barrina, sense cap dubte perduda durant les explosions de les obres abans esmentades, i causants de tota la destrossa de formacions que trobem al terra de la sala. I per ser originals, anomenem a la nova cavitat Avenc de la Barrina.A l'esquerra de la sala trobem una gatera ampla de sostre baix, que finalitza en dos petits conductes impenetrables. Des de la mateixa sala també ascendeixen 3 xemeneies, dues en relació amb l'esquerda de la boca que arriben pràcticament al nivell 0m, i un altre que des de l'extrem oest ascendeix fins quedar limitada per la carretera que passa per sobre mateix.
En el punt més baix de la gatera final, -10m observem uns petit grup d'àcars hiporreics (de mida inferior a 1mm), que esperem poder estudiar properament.

Com que no ens vàrem cansar prou remenant pedres a Can Barrina, la setmana següent ens engrescàrem a treballar a desobstruir el que seria la segona troballa, l'Avenc dels Aragonits:


 Aquest avenc està format per una boca selectiva, estreta i incòmoda, que dona pas a un meandre de 4 metres de fondària per altres tants fins al sostre, i assoleix una amplada d'un metre a la part mes fonda, i un recorregut de més de 10 metres.


Hi trobem ben diferenciats nivells d'inundació marcats per la profusió d'anemolites, i ens sorprengué gratament veure petits aragonits en fase inicial. Per desgracia, dos aragonits de mida més grans els vàrem trobar trencats per l'acció de les barrinades que deixen la cavitat amb algunes roques inestables.corda per ajudar a superar la vertical estretaTotes dues cavitats estan separades per tan sols 30 metres en línia recta, i la part final impenetrable de l'avenc dels Aragonits segueix la mateixa línia de fractura on trobem la boca de l'avenc de la Barrina, i totes dues estàn situades en una petita franja de calcàries amb dolomies del Valanginià - Barremià.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.