divendres, 14 de març del 2014

Avenc del Boix


Durant els passats mesos hem estat treballant en aquest gran desconegut, conegut de molts. Aquest avenc havia passat inadvertit al col.lectiu espeleològic, fins que l'any 2003 en Lluís Muntan del GES-CMB el va trobar tot cercant l'avenc Lenin (vegeu història completa a www.espeleoindex.com).
Trobem l'avenc al vessant dret del Fondo del Bruc, 100m per damunt del tàlveg i justament en oposició a la Riera del Ginebró, on hi ha l'avenc de Sant Cristòfol:

Coordenades ETRS89 408192, 4572328


 La primera topografia atribuïa a l'avenc 7m de desnivell i 14 de recorregut:


Després d'una desobstrucció força "neta", estem hores d'ara en 27m de desnivell, i més de 250 de recorregut. El més curiós de la part nova de la cavitat és el seu origen probablement tectònic, que poc sembla tenir a veure amb el pou d'accés, que com diu Muntan bé sembla un antic engolidor del fondo del Bruc. 



Hem trobat una gran quantitat de restes òssies, algunes d'interès paleontològic, que ja hem posat en coneixement de l'Institut Català de Paleontologia. Tot seguit us mostrem una serie de fotografies preses durant els treballs d'exploració i topografia.  Si desitgeu tenir la topografia a major resolució poseu-vos en contacte amb nosaltres mitjantçant el formulari de contacte i us la facilitarem. 
Recomanem moure's amb cura per la cavitat, doncs està plena de racons preciosos amb quantitat de formacions delicades; tanmateix demanem respecte per la saleta dels ossos, pensem que és prou visible sense necesitat d'entrar-hi (nosaltres no ho hem fet, encara és verge); aquesta saleta no té sortida ni continuació, i val la plena preservar-la tal com està.

estat inicial de l'accés a la zona descoberta








saleta dels ossos



sala Joan Ramia



accés al pou de la pressó

pas de la pressó

pou de la pressó





saleta a -7m

estretor prèvia al pas de la pressó
També dir que estem treballant en diverses petites cavitats a la zona, demanem respecte per el nostre treball: